HVO: klimaatvriendelijke synthetische diesel
2 maart 2022

Milieubewuste partners Kleijn Transport B.V. en Ocean Network Express starten test met klimaatvriendelijke synthetische diesel.

Als onderdeel van hun ambitie om het milieu te verbeteren, gaan wegtransporteur Kleijn Transport B.V. en Ocean Network Express (Europe) Ltd. (ONE), gezamenlijk een test doen met milieu-vriendelijke synthetische HVO-diesel.

Beide bedrijven zien het belang in van het beschermen van het milieu en zijn toegewijd om pro-actieve maatregelen te nemen zodat negatieve invloed op het milieu als gevolg van hun dagelijkse activiteiten tot een minimum beperkt blijft.

Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is een fossielvrije brandstof die wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten en kan de uitstoot van broeikasgassen tot wel 90% verminderen. De synthetische brandstof kan toegepast worden als directe vervanging van reguliere diesel en is relatief eenvoudig te gebruiken in de meeste moderne EURO-6 genormeerde vrachtwagens. Zonder het vervangen of modificeren van de motoren en met beperkte nadelige gevolgen voor filters zoals bij het gebruikt van reguliere BIO-diesel (FAME).

ONE erkent de milieuvoordelen die gepaard gaan met de modal-shift naar trein en binnenvaart, maar is zich tegelijkertijd bewust van lading gerelateerde karakteristieken zoals tijd en gevoeligheid, die het gebruik van wegtransport noodzakelijk maken. Businesspartners met vergelijkbare milieu-ethiek zoals Kleijn Transport B.V. zijn een essentiële schakel in het creëren van een CO2-neutrale supply chain en helpen bij het opzetten van  milieuriendelijke transport corridors.

Robert Jan Brussaard, ONE’s General Manager Inland Operations & Procurement voor Europa en Africa stelt: “Het beginnen van eco-vriendelijke transportverbindingen past bij onze groene strategy, zoals vastgelegd in ons ISO14001 gecertificeerde milieu management systeem, specifiek ingericht voor onze achterland activiteiten. Wij streven ernaar toegewijde groene frontrunner te zijn in ons vakgebied en uiteindelijk zijn wij de generatie die de (nieuwe) duurzaamheidsstandaard bepaalt. Wij zijn de generatie die dit voor elkaar moet krijgen”.

De keuze aan duurzame en economisch haalbare alternatieve energiebronnen is niet heel groot, maar Kleijn Transport onderzoekt de mogelijkheden van alternatieve brandstoffen die het best aansluiten bij het bedrijfsprofiel. Elektrische, waterstof of LNG- vrachtwagens hebben op dit moment nog een beperkte actieradius of vereisen enorme investeringen om de vrachtwagenvloot aan te passen of te vervangen. HVO is een kostenefficiënt alternatief en kan op redelijk korte termijn operationeel toegepast worden.

Om het belang van snelle actie te benadrukken zegt Tjeerd Hofmeyer, Commercieel Directeur van Kleijn Transport: “Waarom zouden we wachten op de dag van morgen? Laten we direct onze verantwoordelijkheid nemen om een leefbare planeet achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen”.

Het experiment omvat ONE’s one-way transporten via de Benelux havens en de last-mile door-deliveries in en om Duisburg voor een periode van 12 maanden. De geschatte benodigde hoeveelheid HVO is 100.000 liter en de begrote besparing zal tot 300.000 kilogram CO2 opleveren. Beide partners delen de kosten van het project en hebben zich voorgenomen het gebruik van HVO op grotere schaal uit te rollen naar andere routes indien de test succesvol is.