1000ste DAF training
3 maart 2022

Met de levering van meerdere NGD-modellen in het vooruitzicht staat DAF-dealer BEST Trucks Barendrecht stil bij de overhandiging van de 1000e Nederveen DAF Driver Training Voucher aan Kleijn Transport in Alblasserdam.

Nederveen Opleidingen en Trainingen uit Hardinxveld-Giessendam was destijds al nauw betrokken bij de opzet van deze door DAF Trucks gecertificeerde CODE 95 chauffeursnascholing. Een rol die de veelzijdige opleider op dit moment ook speelt bij de ontwikkeling van de cursussen ten behoeve van de splinternieuwe DAF XF, XG en XG+ (oftewel NGD)modellen. Aanvullend daarop kocht Nederveen bij partner BEST Trucks een DAF XG+ 4×2 trekker, die Dubbeldam Groep van een aansprekende uitstraling voorzag. Verder staan een soortgelijke tweede trekker en een bakwagen momenteel in opbouw, om ook daarmee (toekomstige) chauffeurs op te leiden en na te scholen met de nieuwste DAF techniek.

Kleijn Transport telt als internationaal logistiek dienstverlener circa 200 vrachtauto’s, waarvan 125 met het DAF logo. Die keus voor het Nederlandse truckmerk krijgt de komende periode een vervolg met de levering van 30 nieuwe DAF XG 480 4×2 trekkers met TraXon automaat en camera’s in plaats van spiegels. Vrachtauto’s die, net als de bestaande modellen, via BEST Trucks geleverd worden met een DAF Driver Training Voucher. Goed voor 7 uur praktijkopleiding in Het Nieuwe Rijden als onderdeel van de CODE 95 nascholing. Een cursusdag met een gerichte uitleg van de veiligheidssystemen, techniek en het comfort van het nieuwe DAF voertuig. De invulling van deze cursussen plus de ontzorging van de overige opleidings- en CODE 95 aangelegenheden bij Kleijn Transport loopt via een door Nederveen Opleidingen en Trainingen opgezet en onderhouden portal.

“Wij hebben al een lange relatie met DAF Trucks en waren met hen en een uitgever de initiatiefnemer van het eerste DAF Driver Trainingsprogramma. Met de komst van de NGD-modellen zijn wij weer aan tafel gegaan en ontwikkelden een volledig nieuw pakket. Onze instructeurs zijn daar inmiddels ook op geschoold en met de aanschaf van de drie nieuwe NGD-lesvoertuigen hebben wij elf DAF’s beschikbaar voor onze opleidingen. Daarin werken wij nauw samen met truckdealers in deze regio, waaronder BEST Trucks en voeren namens hen ook de CODE 95 nascholingen uit die bij de vouchers horen. Daarmee krijgt iedere chauffeur bij ingebruikname van de nieuwe DAF ook gelijk een praktisch en informatief opleidingsprogramma aangeboden”, aldus Gertjan Nederveen.

Tjeerd Hofmeyer, Commercieel Operationeel Directeur bij Kleijn Transport sluit daar op aan: “Onze keus voor DAF producten is vooral ingegeven door de goede ervaringen uit het verleden bij ons als ondernemer en bij onze chauffeurs, maar zeker ook door de gunstige verbruikscijfers en TCO. Meest recent leverde BEST Trucks bij ons nog 15 identieke DAF XF 480 Super Space Cab 4×2 trekkers en omdat wij onze voertuigen iedere vijf jaar vervangen staat er nu een ingebruikname van 30 nieuwe XG 480 in de planning. De bijbehorende opleidings- vouchers gaan vanuit de dealer naar Nederveen. Zij plannen vervolgens de trainingen voor onze chauffeurs in als hun eigen truck wordt afgeleverd. Dat moment krijgt daarmee meer cachet en ondersteunt de chauffeur met een juiste kennis en maximale inzet van het nieuwe voertuig. Dit alles ontzorgt ons in belangrijke mate en verzekert ons van een goede kennisoverdracht passend binnen de Code 95. Op dat punt hebben wij al langer een goede samenwerking met Nederveen. Zij ontwikkelden een portal waarin alle relevante gegevens rond de opleidingen en data van onze 220 chauffeurs zijn opgenomen. De opleider verzorgt een tijdige, juiste scholing en houdt dat nauwgezet bij. Iets dat wij als werkgever dan weer dagelijks en actueel kunnen volgen.”

Jean-Paul Punt van BEST Trucks deelt in het enthousiasme van beide ondernemers. “Via onze partnerschappen kunnen wij niet alleen voorzien in de advisering, levering en service van DAF trucks, maar ook in de juiste inzet van het materieel. Kleijn Transport bijvoorbeeld kijkt absoluut naar de bedrijfseconomische aspecten, maar gebruikt ook de Driver Performance Assistant in de DAF’s om de verbruikscijfers per gebruiksgroep met elkaar te vergelijken en heeft daar nu ook een onderlinge competitie voor opgezet. Met de komst van de NGD-modellen kiest Kleijn ook heel bewust voor de aflevering en opleiding via Nederveen. Daarmee optimaliseer je niet alleen de inzet van het materieel maar krijgt de chauffeur ook meer kennis over de techniek en het gebruik/ onderhoud er van. Zo voorkom je ook onnodige stilstand en/of het beroep op servicediensten. Al met al zien wij samenwerkingen als deze met een vervoerder en gespecialiseerde opleider dan ook als een echte win-win oplossing.”