DAF en D-Tec
22 oktober 2020

Best Trucks levert gefaseerd 15 identieke DAF XF 480 Super Space Cab 4×2 trekkers aan Kleijn Transport in Alblasserdam. Acht daarvan gelden als vervanging van bestaande DAF CF modellen en de overige zeven zijn een uitbreiding op het 188 eenheden tellende truckpark van de veelzijdige logistiek dienstverlener.

DAF behoort al decennia tot een vaste keus bij het sinds 1963 bestaande familiebedrijf Kleijn. Huidig directeur Kees Kleijn nam het bedrijf destijds van zijn vader over en initieerde de groei van het bedrijf zoals het nu is. Met de hoofdvestiging op een unieke locatie aan het water in Alblasserdam, naast een eigen warehouse van 10.000 m² voor opslag en orderpicking van goederen, containerhandling, douane- en diverse VAL-activiteiten. Rond de gebouwen ligt een grote, bewaakte buitenruimte voor de stalling van materieel.

“Verder hebben wij drie over Duitsland verdeelde standplaatsen in Krefeld, Lübeck en Worms. Duitsland is samen met de Benelux ons grootste werkgebied, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (veel on/begeleid ferryvervoer), Scandinavië en de overige Europese landen. Wij doen vooral one way containervervoer van en naar de havens in Rotterdam/Antwerpen/Noord-Duitsland en beschikken daarvoor over 95 eigen containerchassis. Trucking is het andere deel van onze activiteiten en daarbij rijden we door heel Europa met de schuifzeilen- en koelopleggers van onze relaties”, legt Kees Kleijn uit.

Tjeerd Hofmeijer(r) van Kleijn Transport en Jean-Paul Punt(l) van BEST Trucks B.V.

Tjeerd Hofmeyer is Commercieel Operationeel Directeur bij Kleijn Transport en gaat in op de nu door Best Trucks geleverde 15 DAF XF 480 Super Space Cab 4×2 trekkers. “Acht vervangen de bestaande DAF CF Space Cab trekkers. Op die manier krijgen we meer eenheid/uitstraling binnen het wagenpark met de grotere/stoerdere XF. Iets dat door onze trouwe (uitsluitend Nederlandse en Duitse-red.) chauffeurs ook zeer wordt gewaardeerd.

Zeker in het toenemende internationale werk biedt een XF Super Space in de door ons gekozen uitvoering alle ruimte, comfort en luxe. Wij kiezen voor een praktische uitvoering met 950 liter tank, TraXon automaat, stand-airco/-kachel, geïntegreerde kisten voor gereedschap en ander materiaal, Skylights en in het veiligheidspakket: Predictive Cruise Control, MX Engine Brake, Adaptive Cruise Control, Forward Collision Warning, Advanced Emergency Braking System en Driver Performance Assist. Voor de onderneming doet de DAF het het best in de exploitatie, op het gebied van brandstofverbruik, betrouwbaarheid en in de TCO.”

Hij vervolgt over de goede relatie met Best Trucks: “Samen met hen specificeerden we al eerder deze 4×2 trekkers en creëren zo de genoemde eenheid binnen ons trekkerpark. Dat is plezierig voor de chauffeurs en planners, maar ook voor de inzet en de serviceverlening. Op alle DAF’s hebben wij ‘via Best Trucks een onderhoudscontract afgesloten en brengen naast de trekker daar nu ook zoveel mogelijk de bijbehorende oplegger voor het one stop servicemoment. De dealer regelt dat in nauwe samenwerking met onze planners om zo de uptime te maximaliseren. Bijkomend voordeel van DAF is ook het vaak geroemde internationale ITS servicenetwerk. Gelukkig hoeven wij er maar heel weinig gebruik van te maken, maar het is altijd wel een extra waarborg.

Wat DAF ook goed doet, is bij aankoop van een nieuwe truck het aanbieden van een praktijkdag, die voor 7 uur meetelt bij de Code 95. De chauffeur die op een nieuwe DAF gaat rijden, krijgt daarbij van een ervaren en door DAF geschoolde instructeur de fijne kneepjes van het nieuwe voertuig bijgebracht. Om zo op de juiste manier met die techniek en alle bijbehorende voordelen om te gaan.”

De huidige DAF vrachtwagens kennen een HVO-goedkeuring en daarmee kan Kleijn Transport aan opdrachtgevers, die daar om vragen, aanbieden om de rit(ten) op biodiesel uit te voeren. Overigens vertegenwoordigt DAF circa vijftig procent van de huidige jonge Kleijn Transport vloot, de andere helft is gelijkelijk verdeeld over de merken Mercedes-Benz en MAN.

Naast de nu aangeschafte DAF XF-trekkers investeert Kleijn Transport ook in 10 nieuwe 3-assige D-Tec multifunctionele chassis voor containers van 20 tot 45 foot. Plus twintig Krone multi-containerchassis met een pneumatisch bedieningssysteem, bandenspanning controlesysteem en een koppeling met het Trimble-systeem van het trekkende voertuig.

Hierdoor herkent en communiceert het tracking systeem met de totale combinatie en dat scheelt veel administratieve handelingen en onderschrijft de verregaande automatisering bij Kleijn. Die biedt immers de klanten ook mogelijkheden om zendingen real-time te volgen. het vele wegtransport houdt het bedrijf zich ook bezit met de complete logistieke dienstverlening op het gebied van spoor-, lucht- en zeevracht over de hele wereld.