AED aanwezig
27 januari 2017

Bij KLEIJN hangt al jaren een AED bij de balie. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil, maar is er sprake van kamerfibrilleren. Door een snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, trekken deze niet meer samen. Een AED kan het hart resetten bij kamerfibrilleren. De hartspiercellen worden weer gelijk geschakeld, waardoor het hart weer normaal gaat pompen. Dit noemen we ook wel defibrilleren. Zonder AED zou dit niet kunnen.

In Nederland krijgen iedere week 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand, aldus cijfers van de Hartstichting. De overlevingskans van een slachtoffer neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk de Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt.

Daarom is de AED van KLEIJN transport nu ook aangemeld bij http://www.aed4.eu/ van het Rode Kruis. Hiermee is de AED voor iedereen in de omgeving te vinden, via de website of de gratis EHBO App. Download deze app gratis voor iPhone​, Android​ en Windows​ smartphones.