In de voetsporen van vader Kees
19 december 2016

Zaterdag 18 december 2016 stond onderstaand artikel in de ondernemersbijlage van het Algemeen Dagblad.

Wat doet het bedrijf precies?
,,Kleijn Transport biedt container- en trailertransport door heel Europa. We hebben een wagenpark van 130 vrachtwagens met bijbehorende chauffeurs. Ons warehouse biedt alle mogelijke faciliteiten op het gebied van opslag en distributie.”

Hoe weet Kleijn Transport zich te onderscheiden?
,,De transportsector is een competitieve markt die veel tegenslagen heeft gekend. Voor mij wordt steeds duidelijker dat de meerwaarde in het totaalpakket zit. Zo verzorgen wij ook vervoer per zee, lucht en rail. Daarbij staat de kwaliteit van medewerkers voorop. Onze chauffeurs komen uitsluitend uit Nederland en Duitsland en beheersen de talen uitstekend.”

Patricia Kleijn: ‘Ik had een leidinggevende functie bij Rijkswaterstaat en besefte dat het werk niet meer bij me paste.’ ©Van Der Wal Cees

Wanneer en waarom besloot je toe te treden tot het management?
,,Vorig jaar. Ik had een leidinggevende functie bij Rijkswaterstaat en besefte dat het werk niet meer bij me paste. Mijn vader Kees (58) is op een leeftijd gekomen waarop hij moet gaan nadenken over de toekomst van zijn bedrijf. Mijn broer studeert geneeskunde en wil absoluut niet de logistiek in. Dus kwam de vraag of ik hem eventueel zou willen opvolgen. Ik besefte dat dit mogelijk mijn laatste kans was om iets voor het familiebedrijf te betekenen.”

Wat komt er allemaal kijken bij de overname van een familiebedrijf?
,,We hebben gesprekken gehad om te kijken wat er nodig is. Ik vul nu eerst het gat op dat rond personeelszaken is ontstaan. Stapsgewijs pak ik er steeds meer dingen bij. Ik ga mee op klantbezoek en kijk mee met de financiën. Het is bijzonder om te zien waar hij al die tijd zijn hart aan gegeven heeft.”

Waar loop je zoal tegenaan?
,,Er zijn genoeg zaken die we nog samen moeten oppakken. Kees heeft veel kennis die hij zo snel mogelijk wil delen. We zijn open en kritisch naar elkaar. Zo houden we elkaar scherp. Om zakelijk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden, noem ik hem op het werk Kees en hij mij Patricia.”

Wat wil je voor jezelf ontdekken?
,,Of dit het is en blijft. Voordat ik opvolger kan worden, moet ik hier minimaal drie jaar gewerkt hebben. Ik denk dat Kees steeds meer naar de achtergrond zal treden. Maar mocht ik toch geen geschikte opvolger zijn, dan is er nog tijd zat om iemand anders te regelen. Alles staat in die zin nog open.”

Wie: Kleijn Transport
Omzet: 22 miljoen euro per jaar
Waar: Nederland (Alblasserdam) en Duitsland (Duisburg en standplaatsen Lübeck en Worms). Meeste personeel uit de regio.
Grootte: 170 man (inclusief medewerkers kantoor en loods)
Opslag: Opslagmogelijkheid warehouse: 10.000 m2