Vertraging Container Transferium
5 december 2011
Op het terrein direct naast Kleijn Transport (aan de kant van Holcim / Nedstaal) ontwikkelt het Rotterdams Havenbedrijf een Container Transferium. Op het Container Transferium lossen en laden vrachtwagens hun containers, die ze anders via de overbelaste A15 zouden brengen en halen bij de zeeterminals op de Rotterdamse Maasvlakte (inclusief de toekomstige Maasvlakte 2). Binnenvaartshuttles zorgen vervolgens voor frequente verbindingen met de grote containerterminals aan de westkant van de haven.
Volgens de oorspronkelijke plannen zou het transferium eind 2011 al in gebruik worden genomen, maar vorige week stond onderstaand bericht in het Algemeen Dagblad:
De container- terminal in Alblasserdam kan pas in 2014 in gebruik worden genomen. Dat melden het Havenbedrijf Rotterdam en de beoogde exploitant, overslagbedrijf BCTN.
Volgens directeur Rien Geurts van BCTN is er niets bijzonders aan de hand, maar kampt het project met praktische zaken die nu eenmaal altijd bij dergelijke projecten de kop opsteken.
Desondanks is het Rotterdamse havenbedrijf niet blij met de situatie: ,,De werkzaamheden voor de verbreding van de A15 in de ring rond Rotterdam zijn al begonnen. We hadden graag gezien dat we nu de terminal al hadden kunnen gebruiken,’ aldus woordvoerder Tie Schellekens.
Het havenbedrijf ziet in de terminal, die wordt aangelegd op het Holcim-terrein in polder Nieuwland, een mogelijkheid om de files op de ring Rotterdam te omzeilen. Vrachtwagens moeten containers nu nog van en naar de Maasvlakte brengen, maar staan daarbij vaak in de file op de Rotterdamse ruit. Dat is slecht voor het imago van Rotterdam als havenstad.
De nieuwe terminal moet het mogelijk maken 200.000 containers per jaar eerst per binnenschip naar Alblasserdam te brengen, waarna vrachtwagens ze vlot van en naar het achterland kunnen vervoeren. De terminal zal 24 uur per dag in bedrijf zijn, maar het havenbedrijf heeft de gemeente Alblasserdam wel moeten beloven het werk op zondag zo veel mogelijk te beperken.
Overigens wordt de terminal slechts vier hectare groot, enkele hectares minder dan gepland. Volgens BCTN kan dat omdat veel meer met volle containers gewerkt zal worden. Die worden veel sneller afgevoerd dan lege, zodat minder opslagterrein nodig is.